Aksjer og aksjehandel

Bli rik på aksjer: Ved å begrense tapene og å maksimere gevinst, kan man bli rik på aksjer. Har du råd til å la være?

Aaksjehandel
26. april 2024 av Smarte penger / Aksjer

*Din kapital er i fare. Aksjehandel, valutahandel, råvarehandel og girede investeringer innebærer risiko. Vi forutsetter at leseren setter seg inn i risikoen før det plasseres penger i markedet.

Hvordan handle aksjer på nett

For å kjøpe og selge aksjer må man benytte en megler, vanligvis en nettmegler.

Norske nettmeglere / populære nettmeglere:

* Disse har gratis øvelsekonto / demo hvor man kan prøve aksjehandel risikofritt uten å sette inn penger først.

Har du penger stående i banken, så risikerer du å tape penger. Dette fordi den lave renten spises opp av inflasjon og skatt. Dessuten har du alternativ-kostnaden: Du kan få en langt større avkastning ved å plassere pengene dine i aksjemarkedet.

For å tjene penger på aksjer må man kjøpe aksjer som stiger i verdi, og selge før de eventuelt snur ned igjen mot kjøpspris.

Det høres så enkelt ut: kjøp billig og selg dyrt, så blir man rik i en fei på aksjehandel. I de siste årene har det gjerne vært så enkelt: Vi har hatt en fantastisk oppgang på børsen, og selv ferske investorer har tjent mye penger. De som i tillegg har analysert markedet godt har fått en eventyrlig avkastning. Det er ikke rart at folk som sparer utelukkende i bank generellt sett har dårligere økonomi!

I denne artikkelen skal vi blant annet ta opp følgende tema:

  • Er det mulig å bli rik på aksjer?
  • Hvilke investorer bør man følge?
  • Investerings-strategier
  • Risikostyring og stop-loss
  • "Parpir-trading"
  • Hvordan tjene penger i stigende og fallende markeder

Er det mulig å bli rik på aksjer?

Det finnes utrolig mange tilnærminger til å tjene mye penger i aksjemarkedet. Man må blant annet ta hensyn til hvor i verden man vil investere, hvilke bransjer man skal investere i, psykologien i markedet, og mye mer.

Aksjehandel kan være risikabelt, spesielt dersom man handler i form av derivater, CFD eller andre instrumenter med belåningsgrad.

Det hjelper alltid å holde et øye med hva ekspertene gjør. Selv har vi kjøpt alt som er å oppdrive av bøker og informasjon om Warren Buffet og andre legendariske investorer. Veldig spennende lesning, men hjalp det oss egentlig i å bli bedre investorer? På sett og vis gjorde det vel det, men når alt kommer til stykket så kan det være en fordel å ta ett skritt av gangen.

Skal du starte en IT-bedrift så bør du ikke bruke Bill Gates historie som et eksempel å styre forretningen din etter. Du må gjerne lese så mye du kan om Microsoft og foreta egne analyser på hvordan en lignende suksesshistorie kan gjenskapes, dog gjerne i mindre skala...

Og på samme måte: har du som mål å tjene noen millioner som investor bør du ikke ta utgangspunkt i Warren Buffet når du skal investere. Buffet er en av verdens rikeste mennesker, og du gjør klokt i å finne mer jordnære eksempler med det første. Kanskje kjenner du en slektning, nabo eller venn som gjør det bra i aksjemarkedet?

Warren Buffet egner seg ikke til å kopiere for vanlige investorer, fordi han med sin formue som for lengst har passert 50 milliarder dollar ikke kan bruke tiden sin på å investere i "små" selskaper. Med en slik formue blir det ganske begrenset hva man kan investere i, gitt at man skal gjøre egne undersøkelser og følge opp og den enkelte investering. Så, som du ser, er Buffet en genial investor, men det er mindre genialt for en den alminnelige aksjeinvestor å bruke Buffet sine investeringsstrategier.

Hvilke investorer bør jeg følge med på?

For det første, så skal man alltid gjøre sine egne vurderinger for å lykkes som investor. Det går ikke i lengden å ta turen innom Hegnar Online for å kopiere hver enkelt bjellesau som bretter seg ut i media med sine kjøps- og salgs-anbefalinger i aksjemarkedet.

Etter hvert er det kun dine egne analyser som blir avgjørende, eventuellt i tillegg til helt objektive tekniske analyser. Programvare som analyserer markedet og enkeltaksjer ut i fra avanserte beregninger kan også være til stor nytte.

Investeringsstrategier i aksjemarkedet

Hemmeligheten bak en god investeringsstrategi ligger i å begrense tapene de gangene man tar feil, og maksimere fortjenesten de gangene man investerer i en aksje som stiger i verdi.

Ved å begrense tapene og å maksimere gevinst, hver eneste gang, kan man ta feil ti ganger for hver gang man får rett, og likevel tjene godt med penger.

Noen ganger kan det være til og med være fornuftig å selge en aksje som stiger i verdi, til fordel for å investere i en aksje som man antar vil stige enda mer i verdi. Man må se an sine muligheter, og forsøke å optimalisere ut i fra det.

Håp og tro i aksjemarkedet

Aksjehandel dreier seg mye om disiplin, og absolutt ikke om håp og tro. Håp og tro er noe man gjør i kirka. Som investor i aksjemarkedet baserer man seg på eksisterende kunnskap for å predikere fremtidige hendelser. Alle og enhver er klar over de ørsmå sjansene for å vinne førstepremien, men har likevel et veldig sterkt håp om å vinne.

For å velge de riktige aksjene, de som stiger mest i verdi, må man ha selvdisiplin. Hver gang en tar feil, vedkjenn det, og kom deg ut så fort som mulig. Gå aldri i fellen der du begynner å håpe på at den fallende trenden etter hvert skal snu. Ofte fortsetter den bare videre ned, eller det tar tid før den snur og vender opp igjen. Kanskje selger du i panikk når aksjen er på bunn, og du går dessuten glipp av andre og bedre investeringsmuligheter.

Begrense tap i aksjemarkedet med stop-loss

Kunsten er å finne ut når man tar feil på et tidlig tidspunkt, og deretter kartlegge hvilke andre investeringsmuligheter man har. Definer ditt nivå for stop loss, som er det punktet hvor du på forhånd har sagt at dersom aksje X går ned med Y kroner i forhold til kjøpspris, så skal aksjen selges uansett.

Å sette stop loss er uproblematisk i teorien. Utfordringen har rot i psykologien, da det kan være vanskelig å akseptere tapet, særlig dersom man har hatt flere uheldige investeringer etter hverandre. En løsning er da å sette automatisk stopp loss, men selv da kan man avbryte salget dersom man får tid til det. Problemet løses best ved å utarbeide en strategi som er profitabel i det store og hele, og som man har disiplin nok til å gjennomføre i detalj.

Hvordan tjene penger på aksjer?

Her er noen viktige poeng i forhold til det å tjene penger i aksjemarkedet.

  • Kjøpe billig og selge for mer
  • Begrense tapene
  • Maksimer gevinsten de gangene man tar rett
  • Utvikle en egen strategi
  • Forstå markedet og dets psykologi
  • Tilegne seg generell informasjon om aksjeinvesteringer
  • Tilegne seg spesifikk informasjon om markedet, bransjer, og selskaper
  • Selvdisiplin, blant annet for å overholde strategien
  • Kunnskap, og erfaring, erfaring, erfaring.
  • Litt flaks skader ikke
  • Ingen kan garantere deg gevinst i aksjemarkedet.

Kjøpe billig = Kjøpe på bunn ?

Merk at det å kjøpe billig og selge dyrt er ikke det samme som å kjøpe på bunn og selge på topp. Det er uhyre vanskelig å basere seg på en strategi der man forsøker å kjøpe når aksjekursen ligger på et lavnivå, for så å selge i det aksjen har nådd en markert topp. Klarer man det, er det gjerne snakk om ren flaks – i motsetning til det å selge billig og selge dyrt, der kunnskap og veloverveide beslutninger har hatt mer med saken å gjøre enn ren flaks.

Mange måter å tjene penger på aksjer

Videre finnes det mange måter å tjene penger på aksjer på. Du kan for eksempel plukke små gevinster fortløpende som trader, eller du kan hente inn verdistigning over tid som langsiktig investor. Og innenfor disse kategoriene igjen finnes det mange ulike grener.

Mulighetene for å tjene penger i aksjemarkedet er like store uavhengig av markedets retning (fallende eller stigende marked). Ved shortsalg er det mulig å tjene penger når aksjekursene faller, dette gjøres ved å shorte, der man låner ut egne aksjer til andre. Stiger aksjeskursen når man "går short" så taper man penger, og man kan i prinsippet tape ubegrenset da det i teorien ikke er et tak på hvor mye en aksje kan stige i verdi. Dette kan din bank eller megler lære deg mer om, dersom du ønsker det.

Å handle "på papiret"

Det er mye å sette seg inn i. Begynn med å "handle på papiret", dvs. å forestille seg at man handler aksjer selv om man i realiteten ikke har kjøpt noe, og på den måten se hvordan man ville ha gjort.

Det er imidlertid begrenset hva man lærer av fiktive investeringer, ettersom psykologien er en avgjørende faktor i all handel med verdipapirer. Derfor kan det være lurt å hive seg ut i det med en gang, og å investere et beløp som du har råd til å tape, men som samtidig tilstrekkelig stort til å være surt å tape – på den måten vil du få en langt mer realistisk læreperiode, som vil være gull verdt senere.

Slik lykkes du i aksjemarkedet

Vi har nå omtalt de grunnleggende prinsippene som må være til stede for å kunne oppnå en positiv avkastning på aksjer. Husk likevel at ingen kan garantere at man vil tjene penger på aksjer eller aksjederivater.

Du kan nå prøve selv å handle aksjer med et beløp du er komfortabel med å bruke til aksjehandel.

Det mest fornuftige man kan gjøre om man ønsker å lære seg aksjehandel er å starte hos en god nettmegler, og benytte seg av deres tilbud innen risikofri handel via en demo-konto.

En god start er å velge riktig aksjemegler, og benytte deres treningsredskaper om man ikke allerede er en erfaren trader.

Noen avsluttende tips om aksjehandel:

  • Sett stop-loss, og bestem deg for hvor mye du er villig til å tape før du skal selge aksjen.
  • Sett et kursmål for hvor mye du forventer at aksjen skal gå opp (eller ned dersom du shorter).
  • Aldri invester mer enn du har råd til å tape.
  • Ikke bli en evig "papir-trader", men kom deg i markedet så fort som mulig, skaff deg en konto hos nettmegler, og begynn å investere eller trade med ekte penger så fort som mulig. Det kan være smart å være forsiktig i startfasen.

Valutahandel: Prøv trading i valutamarkedet!

I perioder vil både Oslo Børs og aksjemarkedene verden over preges av usikkerhet. Alternativt kan du prøve deg på trading med valuta.

Les mer om valutahandel