Smarte penger

Passiv inntekt

Passiv inntekt er inntekter som du tjener kontinuerlig for en innsats foretatt på et tidligere tidspunkt. Når vi snakker om å "tjene penger mens man sover" så er dette altså passive inntekter.

Passiv inntekt

Passiv inntekt: Idéen er god, og ikke nødvendigvis vanskelig å gjennomføre i praksis. Les denne artikkelen fra SmartePenger.com for å få tips om skape dine egne passive inntekter.

assiv inntekt er inntekter som du tjener kontinuerlig for en innsats foretatt på et tidligere tidspunkt. Når vi snakker om å "tjene penger mens man sover" så er dette altså passive inntekter.

Fordelene med passiv inntekt er ikke vanskelig å se: Du gjør noe en gang, og deretter får du betalt igjen og igjen uten å yte noe ekstra.

Eksempler på passiv inntekt

Noen eksempler på passiv inntekt kan være følgende:

  • Skriv en bok: Forfattere kan tjene passive inntekter på bøkene de skriver. Boken skrives en gang, men forfatteren får betalt for hvert salg.
  • Rente-inntekter er også en form for passive inntekter. Hvis du setter 100.000 i banken, kan du eksempelvis tjene 4.000 - 7.000 i renter på ett år, avhengig av hva banken er villig til å gi deg i renter. Imidlertid ikke noe å leve av med mindre du har veldig mye penger.
  • Utleie av eiendom: Du får betalt penger for å leie ut en leilighet, forretningsbygg, eller annen eiendom. Arbeidet består for det meste av å skaffe eiendommen, og å finne noen å leie ut til, og deretter går butikken stort sett av seg selv.
  • Pensjon er også en form for passiv inntekt. Her får man penger i forhold til den innsatsen man har gjort i arbeidslivet, eller rettere sagt, i forhold til hvor mye man har betalt i skatt gjennom hele livet.
  • Utbytte på investeringer: Du kan investere dine penger i et aksjeselskap, og du kan få utbytte hvert år. I tillegg kan selve aksjekursen stige i verdi, slik at du oppnår positiv avkastning på investeringen.
  • Artister tjener passive inntekter hver gang noen kjøper et album. De gjør jobben en gang, og kan hente inn kommisjonsinntekter ved salg av albumet i mange år etter at jobben er gjort. Imidlertid får de ingenting dersom de har solgt rettighetene til plateselskapet eller andre.
  • Bedriftseier: Ikke alle som eier bedrifter er interessert i aktivt eierskap. Alle aksjonærer på Oslo Børs eier en bit av et selskap. Hvis selskapet gjør det bra slik at aksjekursen stiger, så tjener aksjonærene.

Konklusjon: Passiv inntekter er luksus, men krever forarbeid

Noen tjener millioner på sine passive inntekter. Imidlertid er det en "hake" med passive inntekter, og den haken kalles arbeid. Passive inntekter kommer ikke av seg selv, med mindre man blir født rik.

På SmartePenger.com har det alltid vært hevdet at rikdom oppnåes gjennom hardt arbeid og gjerne også villighet til å ta risiko. Passive inntekter i million-klassen er gjerne et bi-produkt av arbeid. Man yter først, og nyter etterpå. Eksempelvis må man arbeide og tjene penger for å kjøpe en bygård, og så kan man lever godt av leieinntekter og verdistigning etterpå.

Passive inntekter er luksus. Hvis du vil "tjene penger mens du sover" mens du nyter livets glade dager bekymringsfritt på et tropisk sted, så må du gjøre forarbeidet som kreves. Du kommer ikke dit bare ved å drømme om penger om natten. Ingenting i livet kommer av seg selv.

Passive inntekter er et resultat av arbeid, og det er arbeidet som er årsaken til at du tjener penger.

Tid er penger

Tid er penger

Dette er et godt spørsmål for deg som ønsker å bli rik. Tid er penger. Du kan tjene mer penger og bli rik hvis du lærer å prioritere tiden din riktig og hvis du bruker tiden din mer effektivt.

Forbruksvaner

Spar penger på bedre forbruksvaner

Du kan spare (eller tjene) penger på å endre dine forbruksvaner! Finn ut hvordan.

Spare penger

Spare penger

Å spare penger er klokt. Det tar tid å bygge opp en større formue ved å spare bare litt hver måned, men litt er bedre enn ingenting. Gode spareråd her!

Bli effektiv

Bli mer effektiv

Effektivitet kan tolkes på mange måter. I denne sammenhengen vil vi tolke effektivitet som det å bruke minst mulig ressurser på å oppnå mest mulig.